Söndag med sagolikt god rabarberpaj

Nu är sköna maj här och vi har skördat våra först rabarber och bakat en ny rabarberpaj som var sagolikt god. Jag vet inte om er tid går lugnt och sakta men hos oss springer tiden fram och vips var det söndag igen. Och till den här söndagen hade vi provat lite nya recept en choklad och kolaruta, en cheesecake med lingon och choklad samt det som blev en ny favorit direkt – Rabarberpajen med kardemumma och apelsin.

Ny recept kan man hitta precis överallt, just det här receptet på rabarberpaj hittade jag när jag satt och läste på Twitter (ni hittar mig där som TrollaboAnna) och hittade en bild som Anette Rosvall hade delat. Bilden var så frestande att jag genast bestämde att den måste vi prova och det visade sig vara ett smart drag. Den var verkligen sagolikt god och väldigt vacker.

RabarberpajPajskal
100 g smör
1 dl fiberhavregryn
2,5 dl vetemjöl
Lätt som tusan: Blanda ihop degen, tumma ut den i en ugnsfast form och låt stå kallt medan du förbereder fyllningen.
Fyllning
125 g smält smör
250 g finriven mandelmassa
saften från en apelsin
0,5 dl socker
1 msk kardemumma
2 ägg
Rabarbertopp
4-6 rabarberstänglar skurna i fina bitar
0,5 – 1 dl socker (beror på hur syrliga din rabarber är)
(och eventuellt 2 nävar jordgubbar i delar)
Sätt ugnen på 200 grader, smält smöret, ta av kastrullen från värmen och blanda i alla ingredienser förutom rabarbern. Låt röran svalna lite granna. Ut med pajen från kylan och in med den i ugnen i ca 10 minuter. Ut med pajen ur ugnen (puh, mycket nu) och kleta i mazarinfyllningen: lägg rabarber och ev jordgubbar överst i ett fint mönster som faller dig i smaken. In med pajen i ugnen IGEN och låt den gå i ca 30 minuter.

En riktigt god rabarberpaj som kan sätta guldkant på vilken dag som helst, prova vetja.

Ha en skön vecka så hörs vi snart igen!

//Anna

Liknande inlägg:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *