Kakbuffé för alla

I söndags var det dags för det som vi valde att kalla Kakbuffé för alla, d.v.s. en kakbuffé med desserter & kakor även för de som är allergiska och kanske inte bara mot en sak utan mot många. Som vanligt hade vi ingen riktig plan men det blev rätt bra ändå tycker jag.

Lovade att dela med mig av en del av recepten här på Bloggen av det som var mjölk/gluten/ägg fritt då det ofta ställer till det en del.

382 (640x478)Snickersrutor: 1 burk jordnötssmör, 1/2 dl socker, 1 1/2 dl ljus sirap, 1 dl kokos, 1 liter Vårgårdaris, 250 g mörk choklad

Smält jordnötssmör, socker och sirap i en vid kastrull, låt det sjuda försiktigt en stund. Rör ner kokos och Vårgårdaris. Tryck ut i en liten långpanna. Smält chokladen och pensla på. Ställ i kylen och skär i rutor när den kallnat. Kolla chokladen så den inte innehåller mjölk

Chokladrutor (640x385)Choklad & kokosrutor: 3,5 dl sötmandel, 12 dadlar, urkärnade,3 msk kokosolja, 2 tsk vaniljsocker, 3-6 msk vatten, 2 krm salt, 1 dl kakao, kokosflingo

Mixa sötmandel en stund. Tillsätt övriga ingredienser (utom kokosflingor) och mixa tills det blir en slät kletig deg.Ta i lite vatten i taget då allt kanske inte behövs. Tryck ut i en liten form som du klätt med plastfolie och strö över kokosflingor och tryck till, vänd på den om du vill ha kokos på båda sidorna. Ställ i frysen en stund ta ut och skär i lagom bitar. Förvara i kyl eller frys.

Det här är ett raw food recept och innehåller inget socker för att göra det mer barnvänligt kan man minska lite på kakao och tillsätt florsocker så blir det mer som klassiska chokladbollar. Skulle tro att det är supergott med lite starkt kaffe istället för vattnet.

Blåbärsmuffins (423x640)Choklad & blåbärs”muffins”:  Botten: 2 dl cashewnötter, 1 msk honung, 1 lime skal & juice  Blåbärsmarmelad: 225 g blåbär tinade, 10 torkade aprikoser, 1 tsk vaniljsocker Topping: 2 dl kokosolja, 1 ½ kakao, ½ dl agavesirap

Mixa nötterna fint tillsätt sedan honung, skal & saft, Tryck ut i aluminiumformar ca 12 st. Mixa blåbär, aprikoser & vaniljsocker fördela i muffinsformarna. Smält kokosoljan försiktigt och vispa ner kakao & agavesirapen och toppa muffinsarna med med chokladtoppingen. Ställ i kyl till toppingen stelnat.

Även det här receptet är ett Raw food recept och det går bra att byta ut agavesirapen mot florsocker och även söta upp blåbärsmarmeladen lite extra om man vill.

Vill ni hitta fler tips på allergivänliga kakor ska ni besöka rawfoodrecept.com

Rabarberpaj (640x478)Jag gjorde även en rabarberpaj med toascatäcke, den blev väldigt god men inte så snygg eftersom rabarberna blev så såsiga. Men toppingen var ungefär så här: 100 g mjölkfritt margarin, 1 ½ dl ljus sirap, 3 dl strösocker, 200 g kokosflingor

Smält margarinet, sirap & socker rör ner kokosen. Den här toppingen funkar ju lika bra till äpple, hallon eller päron.

Till nästa gång ska jag se till att det finns skyltar på allt med alla ingredienser så att jag inte måste ha allting i huvudet. Kan säga att jag somnade rätt ovaggad i söndags efter all spänning med att hålla isär allting.

// Anna


Liknande inlägg:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>