Söndag med sagolikt god rabarberpaj

Nu är sköna maj här och vi har skördat våra först rabarber och bakat en ny rabarberpaj som var sagolikt god. Jag vet inte om er tid går lugnt och sakta men hos oss springer tiden fram och vips var det söndag igen. Och till den här söndagen hade vi provat lite nya recept en choklad och kolaruta, en cheesecake med lingon och choklad samt det som blev en ny favorit direkt – Rabarberpajen med kardemumma och apelsin.

Ny recept kan man hitta precis överallt, just det här receptet på rabarberpaj hittade jag när jag satt och läste på Twitter (ni hittar mig där som TrollaboAnna) och hittade en bild som Anette Rosvall hade delat. Bilden var så frestande att jag genast bestämde att den måste vi prova och det visade sig vara ett smart drag. Den var verkligen sagolikt god och väldigt vacker.

RabarberpajPajskal
100 g smör
1 dl fiberhavregryn
2,5 dl vetemjöl
Lätt som tusan: Blanda ihop degen, tumma ut den i en ugnsfast form och låt stå kallt medan du förbereder fyllningen.
Fyllning
125 g smält smör
250 g finriven mandelmassa
saften från en apelsin
0,5 dl socker
1 msk kardemumma
2 ägg
Rabarbertopp
4-6 rabarberstänglar skurna i fina bitar
0,5 – 1 dl socker (beror på hur syrliga din rabarber är)
(och eventuellt 2 nävar jordgubbar i delar)
Sätt ugnen på 200 grader, smält smöret, ta av kastrullen från värmen och blanda i alla ingredienser förutom rabarbern. Låt röran svalna lite granna. Ut med pajen från kylan och in med den i ugnen i ca 10 minuter. Ut med pajen ur ugnen (puh, mycket nu) och kleta i mazarinfyllningen: lägg rabarber och ev jordgubbar överst i ett fint mönster som faller dig i smaken. In med pajen i ugnen IGEN och låt den gå i ca 30 minuter.

En riktigt god rabarberpaj som kan sätta guldkant på vilken dag som helst, prova vetja.

Ha en skön vecka så hörs vi snart igen!

//Anna

Liknande inlägg:

Nytt favoritbröd – focaccia

Jag har kommit på att det är lätt, roligt och gott att baka Focaccia.

Hittade ett recept hos Leila som jag använde som grund första gången, är ju precis urkass på det här med att följa recept men tänkte att det alltid är bra med ett grundrecept.

Focaccia

25 g jäst, 3 dl ljummet vatten, 0,5 dl olivolja, 2 msk honung, 1 msk flingsalt,

7 dl vetemjöl + mycket olivolja till utbakningen

Focaccia på jäsningJag har provat att smaksätta med fetaost och soltorkade tomater och en omgång med körsbärstomater och rosmarin. Färdig gräddad focaccia

Älskar att baka saker som man kan ändra allt efter vad som finns hemma, nästa gång blir det nog marinerade vitlöksklyftor.

Trevlig Valborg till er alla!

//Anna

Liknande inlägg:

Kakbuffé för alla

I söndags var det dags för det som vi valde att kalla Kakbuffé för alla, d.v.s. en kakbuffé med desserter & kakor även för de som är allergiska och kanske inte bara mot en sak utan mot många. Som vanligt hade vi ingen riktig plan men det blev rätt bra ändå tycker jag.

Lovade att dela med mig av en del av recepten här på Bloggen av det som var mjölk/gluten/ägg fritt då det ofta ställer till det en del.

382 (640x478)Snickersrutor: 1 burk jordnötssmör, 1/2 dl socker, 1 1/2 dl ljus sirap, 1 dl kokos, 1 liter Vårgårdaris, 250 g mörk choklad

Smält jordnötssmör, socker och sirap i en vid kastrull, låt det sjuda försiktigt en stund. Rör ner kokos och Vårgårdaris. Tryck ut i en liten långpanna. Smält chokladen och pensla på. Ställ i kylen och skär i rutor när den kallnat. Kolla chokladen så den inte innehåller mjölk

Chokladrutor (640x385)Choklad & kokosrutor: 3,5 dl sötmandel, 12 dadlar, urkärnade,3 msk kokosolja, 2 tsk vaniljsocker, 3-6 msk vatten, 2 krm salt, 1 dl kakao, kokosflingo

Mixa sötmandel en stund. Tillsätt övriga ingredienser (utom kokosflingor) och mixa tills det blir en slät kletig deg.Ta i lite vatten i taget då allt kanske inte behövs. Tryck ut i en liten form som du klätt med plastfolie och strö över kokosflingor och tryck till, vänd på den om du vill ha kokos på båda sidorna. Ställ i frysen en stund ta ut och skär i lagom bitar. Förvara i kyl eller frys.

Det här är ett raw food recept och innehåller inget socker för att göra det mer barnvänligt kan man minska lite på kakao och tillsätt florsocker så blir det mer som klassiska chokladbollar. Skulle tro att det är supergott med lite starkt kaffe istället för vattnet.

Blåbärsmuffins (423x640)Choklad & blåbärs”muffins”:  Botten: 2 dl cashewnötter, 1 msk honung, 1 lime skal & juice  Blåbärsmarmelad: 225 g blåbär tinade, 10 torkade aprikoser, 1 tsk vaniljsocker Topping: 2 dl kokosolja, 1 ½ kakao, ½ dl agavesirap

Mixa nötterna fint tillsätt sedan honung, skal & saft, Tryck ut i aluminiumformar ca 12 st. Mixa blåbär, aprikoser & vaniljsocker fördela i muffinsformarna. Smält kokosoljan försiktigt och vispa ner kakao & agavesirapen och toppa muffinsarna med med chokladtoppingen. Ställ i kyl till toppingen stelnat.

Även det här receptet är ett Raw food recept och det går bra att byta ut agavesirapen mot florsocker och även söta upp blåbärsmarmeladen lite extra om man vill.

Vill ni hitta fler tips på allergivänliga kakor ska ni besöka rawfoodrecept.com

Rabarberpaj (640x478)Jag gjorde även en rabarberpaj med toascatäcke, den blev väldigt god men inte så snygg eftersom rabarberna blev så såsiga. Men toppingen var ungefär så här: 100 g mjölkfritt margarin, 1 ½ dl ljus sirap, 3 dl strösocker, 200 g kokosflingor

Smält margarinet, sirap & socker rör ner kokosen. Den här toppingen funkar ju lika bra till äpple, hallon eller päron.

Till nästa gång ska jag se till att det finns skyltar på allt med alla ingredienser så att jag inte måste ha allting i huvudet. Kan säga att jag somnade rätt ovaggad i söndags efter all spänning med att hålla isär allting.

// Anna


Liknande inlägg:

Spännande kväll om rawfood på Trollabo Kvarn

I torsdags hade vi besök av underbara energiska Anneliz W Sahlberg på Trollabo Kvarn som delade sin kunskap om rawfood/levande föda. Kvällen blev mer än jag hade vågat hoppas på, god mat, spännande diskussioner och massor av ny kunskap.

Anneliz (600x800)

Anneliz delade sin spännande livshistoria med oss och det är omöjligt att inte bli berörd av hennes historia – från att dömas till en framtid i rullstol och få besked om att fler barn inte var att tänka på – till att ha full rörlighet och ha fött inte mindre än två barn och må bättre än någonsin.

Vetegräskvarn (600x800)

Anneliz hade med sig egenodlat vetegräs som jag fick hjälpa till att pressa i en speciell kvarn sedan började vi kvällen med en vetegräs shot. Jag är alltid lite skeptisk till nya smaker men det var mycket godare än jag trodde, det doftade nyklippt gräs men smaken var lite söt och kryddig. Helt ok 🙂

Grönsaksstavar (800x597)

När vi började planera den här kvällen kände jag mig lite osäker på själva matlagningen och lämnade det mesta av den till Anneliz. Men jag tänkte att lite grönsaksstavar och dip kunde ju jag bidra med. Dippen blev så god och jag lovade att dela med mig av recepten här och nu med lite kunskap känns inte maten heller så skrämmande utan rätt hanterbar.

Tomatsås
2 nävar soltorkade tomater
vatten
färsk basilika och timjan – jag hade basilika
1/4 gullök
vitlök
2 nävar blötlagda cashewnötter

Blöt lägg cashewnötterna i minst 5 timmar eller över natten. Lägg alla ingredienserna förutom vattnet i en mixer. Mixa och späd med vatten till lagom konsistens.

Ostsås
5 dl cashewnötter – blötlägg minst 5 timmar
ca 4 vatten
färsk basilika
citronsaft

Mixa nötter, basilika & citronsaft späd med vatten och smaka av med salt eller örtsalt.

Båda såserna var goda men tomatsåsen blev nog min absoluta favorit, så god.

Raw sushi (600x800)Sedan fick vi smaka på raw sushi

Nyponsoppa (600x800)Nyponsoppa

Bovetesallad (600x800)Bovetesallad med mandel, päron & kanel

Nyttobollar (600x800)

Sedan avslutade vi med lite desserter nyttiga bollar och en mjuk pepparkaka

Men något som jag kommer ta med mig i min verksamhet var cashewgrädden som var supergod och som jag kan servera till allergiker och veganer. Mums! Inspirerad av kvällen köpte jag en ny kokbok idag så räkna med att det dyker upp en och annan rawfood dessert på kakbuffén framöver.

Ny kokbok (598x800)//Anna

 

 

Liknande inlägg:

Söt favorit på kakbuffén

Ännu en söndag har passerat och med den många nya gäster. Vi har så himla trevliga gäster så jag älskar verkligen våra söndagar och inte blir det sämre av att jag får baka loss i köket 🙂

Ludde (800x583)

Vi hade finbesök

Efter förra veckans djungelbuffé hade vi rätt många bananer över och jag bestämde mig för att provbaka banana toffee pie. Resultatet blev smarrigt och många av våra facebook gillare bad om receptet. Jag utgick från ett recept av Leila Lindholm men jag kan helt enkelt inte följa ett recept rakt av utan var så klart tvungen att göra om det lite efter mitt önskemål. Så här kommer min variant med en del förbättringar efter första försöket

031 (800x800)

Pajskal 3 dl vetemjöl, 150 g  kallt smör, 1 dl socker  Hur gör man: Kör snabbt i matberedaren tills degen ”går ihop”. Kavla mellan plastfolie för att få en tunn jämn deg och lägg i den smorda pajformen, fäst folie runt kanterna, ställ in pajformen i frysen i 30 min. Grädda ca 10 min på 175 grader Kolakräm: 1 burk kondenserad mjölk (400g) 1 ½ dl kesella Hur gör man: Koka burken med kondenserad mjölk i 3 timmar burken ska vara täckt av vatten under hela tiden. Låt burken svalna öppna sedan & blanda med kesselan. Vispa 2 dl grädde och skiva 3 bananer. Bred ut kolakrämen i pajskalet och stick i bananer tätt, det ska vara mycket bananer. Klicka över grädden och strössla sist över 2 grovhackade Daim.

Jag följer aldrig recept utan improviserar hej vilt, oftast blir det bra. Av den anledningen har jag lite svårt att skriva recept då jag går på känsla och provar mig fram. Men det här är iallafall ett försök till recept. Lycka till!!

Med kesellan blir det en lite friskare smak på kolakrämen men också lite lösare därför kommer jag att göra den i en klassisk pajform istället för en form med löstagbar botten nästa gång. Jag kommer också som ni ser om ni jämför med Leilas recept ha ett mördegsskal istället för digestivebotten, men det är en smaksak.

Gifflar m banan (800x596)

Provade även två nya bullfyllningar i söndags en med banan och vitchoklad (gifflar) och en med creme cheese, smör, mandelmassa, socker, vaniljsocker och kardemumma. Båda var väldigt goda men den andra kommer nog få lite rivet citronskal nästa gång.

Kokos pannacotta (800x663)

Vi hade även vår senaste pannacottafavorit: kokospannacotta med chili & mörkchoklad

Har ni sett att vårens alla söndagsmiddagar nu ligger uppe på hemsidan?

 

Liknande inlägg:

Några bilder från söndagens kakbuffé

Känner att det var länge sedan ni fick frossa i kakbilder och i söndags hade vi många godsaker på buffén, väl värda att dela med er.

Den här underbara vaniljpannacottan med en jordgubbskräm smaksatt med citron & kardemumma gjord min duktiga dotter, en underbar smakkombo

Lingoncheese caken som vi gjorde till Skördefesten blev en favorit och har varit mycket uppskattad på buffèn

Blåbärspannacottan var lika vacker som god, yummie!

Våra gäster som inte tål mjölkprotein fick egna på äpplepajer.

Till de andra gjorde jag en favoritpaj med äpple, mandelmassa & kanel, den är så saftig och god att man knappt behöver någon vaniljsås. Här kommer ett recept som jag tror borde stämma ungefär har aldrig skrivit ner det utan brukar gå på känn.

Recept: Pajdag: 3 dl vetemjöl, 1 dl socker, 150 g smör, 1 tsk bakpulver  Fyllning: 4  rivna äpplen, 200 g riven mandelmassa, 2 dl crème fraiche, 2 ägg, 1 dl florsocker,1 msk kanel,  1 tsk vaniljsocker

Hacka ihop pajdegen & tryck ut i pajformen. Skala & riv äpplena, rivna mandelmassan, blanda sedan alla ingredienser väl. Häll i fyllningen i pajformen strö sedan över lite flagad mandel och grädda sedan i ca 25 min eller tills fyllningen stannar.

Liknande inlägg:

Kräftskiva deluxe

Vi brukar göra en hel del uppdrag åt Friluftsfabriken och nu senast levererade vi mat till en stor kräftskiva i Alingsås. Ett fantastiskt roligt uppdrag med 100 glada gäster. Undrar i mitt stilla sinne vad kvällens alla utländska gäster tänkte när dom fick ta på sig kräfthattar & haklappar innan dom fick sjunga snapsvisor och äta kräftor. Men jag måste säga att dom gjorde det med stort engagemang 🙂

På buffé hade vi förutom kräftor – västerbottenpaj, kycklingspett, melonsallad med oliver & fetaost och väldigt goda potatismuffins med dill. Receptet hittar du längre ner.

Kvällen blev inte sämre av att Triple & touch stod för underhållningen, dom är såna totalproffs & bjöd på en underbar show som fick alla gäster att jubla & applådera oavsett nationalitet. När de gick av scen tog kvällens Dj över scenen och drog igång ett långt sambatåg som dansade sig runt både tältet & parkeringen utanför.

Många timmar senare när musiken tystnade & nattamaten var uppäten åkte vi hemåt, mycket trötta men framför allt mycket nöjda med en rolig & lyckad kväll.

Potatismuffins – ett gott & matigt tillbehör till kräftorna

10 st

Ingredienser: 1,5 dl kesella kvarg, 1 dl mjölk, 1 st ägg, 1 tsk salt, 3 msk hackad dill, 3 dl vetemjöl,   1 tsk bakpulver, 3 kokta tärnade potatis, 1 msk olivolja, ½ dl lagrad ost, 2 msk finhackad rödlök

Tillagning:

1. Sätt ugnen på 200°. Smörj en muffinsplåt eller ställ ut 10 dubbla muffinsformar på en plåt. Blanda kvarg, mjölk, ägg, salt, dill, rödlök & ost i en skål. Blanda sedan i mjöl och bakpulver och till sist potatisen innan smeten fördelas i 10 formar. Strö lite flingsalt på varje och grädda mitt i ugnen 25–30 min.


 

Liknande inlägg:

Att hitta balans i livet

Mitt liv har varit rätt stressigt & tungt det senaste året. För mig har det betytt att jag slarvat mer än vanligt med både motion & mat.

Till följd av mitt slarv hade kilona börjat smyga sig på, konditionen var urusel och ingenting i garderoben satt snyggt längre. Till slut kommer man till en gräns där man antingen vill ge upp helt eller verkligen ta tag i sin hälsa. För mig kom den gränsen den 17 april i våras. Lite halv desperat skickade jag ut ett nödrop på Twitter med följande innehåll: ”Finns det någon som vill coacha ett hopplöst fall?” Dom orden skulle förändra mitt liv.

Jag fick kontakt med en underbar kvinna från Jönköping som har varit mitt stora stöd i jakten på ett friskare & piggare liv. Jag hade tre krav när vi började 1) Inget gymkort 2) Ingen våg 3) Ingen diet – jag ska kunna äta allt som resten av familjen äter. Chatrine och jag klickade direkt och hon förstod hur min livssituation såg ut och hjälpte mig utifrån den. Min största utmaning var att börja äta. Visst låter det skrattretande 38 år gammal, 22 år i restaurangbranschen och studier i näringslära men att i praktiken äta rätt kunde jag inte. Det var verkligen en utmaning att få in riktiga mellanmål & att äta överhuvudtaget under långa stressiga söndagar, men det gick. Nästa steg var att börja bygga upp min kondition och styrka och där fanns det mycket att arbeta med vill jag lova. Men lyckan den dagen jag kunde se en tricepsmuskel på min arm är obeskrivlig. Ringde överlycklig till Chatrine och berättade att jag hittat en ny muskel, varpå hon svarade lite torrt att hon misstänkte att den funnits där i ungefär 38 år, bara väl gömd.

Chatrine kom in i mitt liv med kunskap, glädje & massor av inspiration, det har inneburit att jag idag är en bra bit på väg mot mina mål, något jag är väldigt stolt över.

Under en av våra samtal föddes idé att låta fler få ta del av Chatrines enorma energi och glädje samt hennes kunskap om hälsa och kost. Därför bestämde vi oss för att tillsammans anordna en inspirationskväll på Kvarnen. En kväll där man förutom en spännande föreläsning ska få god och nyttig buffé med lätta och snabba rätter. För att du ska kunna laga det hemma får du med dig recepten hem.

Om du är vill få konkreta tips om att hitta balans i tillvaron & höra lite mer om min resa tycker jag att du ska komma till Kvarnen den 10 oktober kl 19.00. Anmäler dig gör du på info@trollabokvarn.se Kostnaden för föreläsning & buffé är 200:-

Varmt välkommen att inspireras!

//Anna

Liknande inlägg:

Bröllop maränger & sång

Mousserand vin i champagne glas på silverbrickaIdag har vi haft ett blivande brudpar på besök, det är det absolut roligaste med vårt jobb. Att få sitta ner med brudparet och låta dom berätta om sina förväntningar & drömmar inför sin stora dag. Dagens brudparet hade en väldigt klar bild av hur dom ville ha sin bröllopsfest, det är kul & gör också vårt jobb lättare. Om man vet vad man vill ha är det så mycket lättare för oss att leverera rätt produkt. Förhoppningsvis kommer du kunna läsa mer om just det här bröllopet både här & i en annan blogg snart.

Maränger & jag har länge haft en ganska dålig relation till varandra, de har aldrig blivit så där blanka, torra & lätta. Men för nått år sedan ringde jag min bagarkompis & hon lärde mig tricket & nu tänkte jag dela med mig av det till er. För imorgon kommer vi Lakristmaränger & Choklad & marängtårta på Kakbuffé och har ni inte möjlighet att komma kan ni alltid provbaka själva.

Maränger

3 äggvitor, 2 dl  socker

Värm äggvitor & socker i en tjockbottnad kastrull under omrörning. När blandningen är så varm att du inte vill ha kvar fingret häller du över i en ren bunke & vispar till en styv & blank marängsmet. Om du vill kan du röra i lite chokladsås eller lakritsflingor i smeten. Sedan klickar du eller spritsar marängerna på en plåt & grädda på ca 100  grader i 1½ –  2 timmar eller tills marängerna är lätta & torra. Stäng sedan av ugnen & låt marängerna stå kvar på eftervärme gärna över natten. Lycka till!

Lördagen avslutades med ett besök i Herrljunga kyrka där Mimmi & hennes kompisar från Kyrkans barntimmar bjöd på konsert. En mysig stund och dom var så duktiga.

Imorgon blir det söndagsmiddag med  kakbuffé igen & imorgon bjuder vi på Räkcoctail med granatäpple & honungsvinägrett # # # Grillad svensk kycklingfilé med apelsinsås & potatiskaka # # #  Stor kak & dessertbuffé

Ha en skön helg & njut av våren!

//Anna

Liknande inlägg:

Kakbuffé med farmor Guns Bregottkakor

Idag är jag alldeles dagvill det här med helgdagar mitt i veckan är ju skönt men väldigt förvirrande. Men i mitt liv har det varit söndag & söndag betyder söndagsmiddag & kakbuffé. Med strålande sol har vi haft en rolig & fartfylld dag med massor av glada gäster. Det känns verkligen att våren är här på allvar vi har haft dörrarna öppna hela dan & många gäster har suttit ute och njutit av både solsken & fika.

Det vackra vädret har lockat ut många motorcyklar & snart börjar vi med vår MC-fika. Om vädret är med oss kommer det att bli premiär för årets MC-fika onsdagen den 16 maj. Sedan fortsätter vi varje onsdag fram tills det är dags att ställa in cykeln igen nån gång i slutet av september. Det kommer att finnas smörgåsar, bullar & kakor för att stilla fikasuget.

Lovade ju sist att ni skulle få receptet på min favoritkaka så här kommer receptet:

Farmor Guns Bregottkakor

300 g Bregott, 2 1/2 dl Maizenamjöl, 1 1/2 dl socker, 3 dl vetemjöl,     1 tsk bakpulver Grädda i 175 grader ca 15 min  Du blandar alla ingerdiensertill en mjuk deg. Forma till bollar & grädda i småbrödsformar. Underbart spröda & fantastiskt goda!

Hoppas du får en toppen vecka även om den är skrämmande kort!

//Anna

Liknande inlägg: